CO-OP PLAZA REDEVELOPMENT

Brattleboro, VT

    2015—AIA Vermont Excellence in Architecture – Merit Award
    2015—AIA/HUD Secretary’s Award for Creating Community Connection
    2012—EPA’s National Award for Smart Growth Achievement
    Photographer: ESTO Photographics

Sited at the towns major intersection, the Co-op Plaza caps the end of Brattleboro’s 4 story vibrant downtown presence at its most visible point (previously parking lot).
The Brattleboro Co-op is on the first floor, with administrative offices and a commissary kitchen on the second floor. The canopies shade the visible outdoor café area and lead shoppers to the main entry just off the main street. A second floor pocket park is open to residents of the 24 apartments on the upper floors, Co-op employees, and the community.
Notable energy efficiency was gained through both conventional, passive, and innovative systems. The marketplace is daylit via skylights and open office spaces have louvers which bounce daylight deep into the space as well as awnings to block direct sun. The high traffic site encourages pedestrians with prominent walkways and landscaping.

100 year slate siding, collaborative design, and committed owners & stakeholders are additional examples of what made this project a model for responsible building practice.